Mum deyince aklımıza sevdiğimiz kişiyle baş başa yiyeceğimiz keyifli ve romantik bir akşam yemeği ya da bol mumlu bir doğum günü pastası geliyor. Bu güzel geceyi bozabilecek şeylerden ne yazık ki biri de mumun masa örtüsüne, halıya ya da kıyafetimize damlaması. Mum damlayınca hemen harekete mi geçmeli yoksa kurumasını mı beklemeli? Diş fırçasıyla mı fırçalamalı yoksa bıçakla mı kazımalı? Mum lekesini çıkarmanın pratik yollarını öğrenmek ve kulaktan dolma yanlış bilgileri bertaraf etmek için okumaya devam edin...

Kıyafetlerdeki mum lekesi nasıl çıkar

Kıyafetinize dökülmüş mum lekesini çıkarmadan önce yıkama talimatlarını kontrol etmenizde fayda var, bazı kumaş türlerinde bulunan lekeleri çıkarmak için profesyonel destek gerekebilir. Sentetik ya da pamuklu kumaşa dökülmüş olan mumu, üstüne koyacağınız bir parça kâğıt havlunun üzerinden ütüyle geçerek çıkarabilirsiniz. Ancak öncesinde kurumuş olan mum lekesini küt uçlu bir bıçak ya da kaşık yardımıyla nazikçe kazıyın ve ardından bu işlemi gerçekleştirin. Ütünün ısısıyla tekrar sıvılaşacak olan mum kolayca kâğıt havluya transfer olacaktır.

Halıdaki mum lekesi nasıl çıkar

Mum lekesi halıdan nasıl çıkar merak ediyorsanız bu yöntem ilginizi çekebilir.

Eğer leke halının ortasında bulunuyorsa, ütü kablosunun oraya yetişeceğinden emin olun ve ütüyü prize takın.
Ütünün ısınmasını beklerken; ucu sivri olmayan bir bıçakla ya da kaşıkla yüzeydeki donmuş mumu kazıyın. Bu işlemi gerçekleştirirken halının tüylerine zarar vermemeye ve nazik olmaya çalışın.
Yağlı kâğıt, kraft kâğıdı ya da kâğıt havluyu halının yüzeyinde kalan mum lekesinin üzerine koyun ve ısınan ütüyü üzerine yerleştirin.
Ütüyü dairesel hareketlerle kâğıdın üzerinde gezdirin. Sanki kıyafet ütülüyormuş gibi kâğıdı ütüleyin ve yakmamaya özen gösterin. Mum lekesi, ütünün ısısıyla yumuşayana ve kâğıda yapışına kadar işleme devam edin. Kâğıdı kaldırdığınız zaman mumun kâğıdın yüzeyine yapıştığını göreceksiniz.

Halıdan mum lekesini çıkarma yöntemlerinden biri de çakmak ve kaşık kullanmak. Eğer elinizin altında ütü bulunmuyorsa, temelde bir önceki yöntemle aynı olan bu işlemi de uygulayabilirsiniz.

Bir buzdolabı poşetine 4-5 adet buz koyun ve poşeti halının üzerinde bulunan lekenin üstünde bir müddet bekletin. İyice donan mum lekesini bir bıçağın tersiyle ya da bir kaşık yardımıyla kazıyarak çıkarın.
Lekenin kalan kısmının üzerine yağlı kâğıt ya da kraft kâğıdı koyun.
Metal bir kaşığın dış kısmını – elinizi yakmamaya gayret ederek- bir çakmak yardımıyla 5-10 saniye ısıtın.
Sıcak kaşığı kâğıdın üzerinde gezdirin ve mumun yeniden eriyerek kâğıda geçmesini sağlayın.
Bu işlemleri tercih ederek mum lekesini çıkarabilirsiniz. Halınızın her zamanki temizliği için de Vanish Halı Şampuanı’nı tercih edebilirsiniz. Oksijen gücüyle 100’den fazla lekeyi çıkarabilen Vanish Toz ve Vanish Sıvı ürünleri de birbirinden zorlu lekeleri çıkarmak için her zaman sizinle.

Dikkat: Terebentin ya da alkol gibi ürünler halı veya kiliminize dönüşü olmayan zararlar verebilir.

Genel Tavsiyeler

  • Ürün kullanımı ve tavsiyesi için lütfen ambalaja bakın.
  • ÇOCUKLARDAN VE HAYVANLARDAN UZAK TUTUN.
  • Ürünü sadece orijinal ambalajında ​​saklayınız ve daima kapağı kapatınız.
  • Ürünü doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.
  • Ürünü lekeye doğrudan uyguladığınızda, renklerin dayanıklılığını kumaşın görünmeyen bir yerinde önceden deneyerek kontrol edin.
  • En iyi sonuçlar için işlemin bazı kısımlarını tekrarlamak gerekebilir.