Leke türleri arasında öyle bir tanesi var ki gerçekten başa bela: Oje lekesi! Hiç çıkmaz sanılan bu leke türüyle nasıl mücadele edilmesi gerektiğiyle ilgili ipuçlarını derledik ve oje lekesinin nasıl çıktığını merak edenler için faydalı olabilecek bir rehber hazırladık. Türkiye’nin bir numaralı leke giderici markası Vanish’in sunduğu çözüm önerileri ile aklınızda temizliğe dair hiçbir soru işareti kalmayacak. 100’den fazla lekeyi tek seferde çıkarabilen Vanish, sunduğu leke çözümleri ile her zaman yanınızda!

KURUMUŞ OJE LEKESİNE ALTERNATİF ÇÖZÜMLER

Lekeleri çıkarmak için pek çok yöntemden bahsedilir. Sizler için bu yöntemleri derledik. Bazıları hayli riskli olan bu yöntemleri denemek istiyorsanız tedbiri elden bırakmamanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Oje lekesi oluştuğu anda müdahale etmek oldukça önemli. Leke kumaşa iyice nüfuz etmeden önce sünger ya da kâğıt havlu gibi emici özelliği olan bir araç yardımıyla ojeyi emdirmeye çalışın. Eğer oje lekesi daha önce oluştuysa ve kuruduysa bir yemek kaşığının yuvarlak tarafıyla lekeyi kumaşa zarar vermeyecek bir şiddetle kazıyın.

 

Aseton ya da oje çıkarıcı

 

Oje lekelerini çıkarmak için aseton ya da oje çıkarıcı kullanılması ilk akla gelen seçeneklerdendir. Ancak böyle bir adımı tercih etmeden önce, kumaşın görünmeyecek bir yüzüne aseton ya da oje çıkarıcıyı uygulayın ve kumaşın renginin açılıp açılmadığına bakın. Bu ürünler kumaş üzerinde kullanılmak üzere üretilmediği için kıyafet ve örtülerinizin dokusuna zarar verebilir, bu sebeple aseton kullanmayı düşünüyorsanız bu işlemi mutlaka gerçekleştirin ve kumaşın rengi açılıyorsa işlemi hemen sonlandırın. Eğer renkte açılma yoksa ya da kumaş dokusu zarar görmediyse, öncelikle oje tabakasını küt uçlu bir bıçak ya da tırnaklarınızla nazikçe çıkartın. Düz bir zemin üzerine havlu kâğıt serin ve ardından kumaşı, lekeli kısmı kâğıt havlunun üzerine denk gelecek şekilde serin. Asetona batırılmış bir kulak çubuğu ya da küçük bir parça pamuk yardımıyla lekenin üzerinde tampon hareketler gerçekleştirin. Bu işlem yumuşayan oje lekesinin kâğıt havluya transfer olmasına yardımcı olacaktır. Lekelenen kâğıdı ve pamuğu her seferinde değiştirmeye gayret edin ve işlem sona erdikten sonra her zaman kullandığınız deterjanınızla yıkayın.

 

Oksijenli su

 

Aseton lekelerini çıkarmak için oksijenli su kullanılması da sıkça tavsiye edilir. Bu işlemi denemeye karar verdiyseniz, elinizdeki kumaşın beyaz olması gerektiğini unutmamanız gerekiyor. Aksi takdirde renkli giysi veya örtülerinizde geri dönülmesi imkânsıza yakın bir tahribata neden olabilirsiniz. Şifon bir bez parçasının ucunu oksijenli suya batırın ve oje lekesine hafifçe sürtün. Üzerinden kalın tabakası kalkmış olan oje lekeli kumaşı sıcak suda durulayın ve ardından çamaşır makinenizde yıkayın. Bu işlemi gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız öncesinde mutlaka oksijenli suyu kumaşın gözükmeyecek bir parçasında deneyin.

Genel Tavsiyeler

  • Ürün kullanımı ve tavsiyesi için lütfen ambalaja bakın.
  • ÇOCUKLARDAN VE HAYVANLARDAN UZAK TUTUN.
  • Ürünü sadece orijinal ambalajında ​​saklayınız ve daima kapağı kapatınız.
  • Ürünü doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.
  • Ürünü lekeye doğrudan uyguladığınızda, renklerin dayanıklılığını kumaşın görünmeyen bir yerinde önceden deneyerek kontrol edin.
  • En iyi sonuçlar için işlemin bazı kısımlarını tekrarlamak gerekebilir.